July 1, 2010

Re: Request for Opinion
Article 8 Applicability

RO-09-0144 (Follow-Up)
PW2010-002

Dear [N

This letter is written in response to your letter dated January 25, 2010, in which you provide
additional information for the Department’s consideration of the applicability of Article 8 to the
Department of Correctional Services’ (DOCS)- facility at
Your letter was written in response to your receipt of a memorandum from Maria Colavito, Counsel
to the Department, to [l Assistant Director of Public Works, which advises
I that based on the information presented, Article 8 of the Labor Law is not applicable to the
above-referenced project. As you point out in your letter, that memorandum closes by stating that it
is specific to the facts described and the documents provided, and that it could be changed upon
additional or changed facts.

Your letter offers, as additional information that was not known to Counsel’s Office at the
time that memorandum was written, the fact that the facility was constructed in accordance with
specific, significant improvements to the property required by the lease in order for it to be
acceptable to the state. You also mention that the building has been leased to DOCS since 1986 and
that, by virtue of a clause in the lease agreement that allows for extension without further contract,
the lease may continue until 2029.

With regard to the first additional fact set forth above, at the time it issued its original opinion
the Department was cognizant of the fact that the work done on the facility had to meet exacting state
specifications. This is, in fact, true of all state contracts that we have seen. Courts have recognized
that, as a purchaser of services, the state would have the right to control to a large degree the types of
materials used in construction or renovation of its buildings and the methods employed for
construction. They have not found that these requirements are sufficient to overcome a finding that
the premises to be leased were being constructed for a non-public purpose, i.e. private commercial
income for the builder. If the leased property was being built to specifications that made it unusable
for other commercial purposes without significant modification, we might be able to find, despite
legal precedent to the contrary, that the leased premises met the second prong of the public work test.
However, we do not see facts supporting such a conclusion in this case.
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Also, the previous memorandum opined that the initial ten year lease term is not so long as to
imply that DOCS is a constructive owner of the property, and that the ownership of the property was
indistinguishable from the holding of the Third Department in 60 Market Street v. Hartnett." (153
A.D. 2d 205.) You indicate that the total length of the combined leases from the time DOCS
originally entered the premises through all possible extensions of the current lease, is 43 years.
However, for our analysis, the length of the lease term in connection with this particular project
should include only the period of the lease connected with this particular renovation since that lease,
after all, involves the work for which we are trying to determine if there is a public purpose. Looking
at that lease alone, it appears the term will be no more than 20 years and less if discretionary
extensions are not elected. We would not consider such a lease term to be the equivalent of
constructive ownership.

Finally, your letter points to standards promulgated by the Financial Accounting Standards
Board (FASB) which classify certain types of leaseholds as “capital leases,” which are required to be
accounted for in the same fashion that assets are accounted for, and that such standard should be used
to bring certain projects within the applicability of Article 8 of the Labor Law. (FASB Standard No.
13.) While those standards are of interest, based upon our discussion above relative to the length of
the lease term attributable to this particular renovation/lease, we do not believe we could rely upon
the FASB standard in this instance to overcome controlling legal precedent.

Accordingly, while the Department appreciates your time and the additional information
provided with your letter, please be advised that, in the opinion of this office, Article 8 of the Labor
Law is not applicable to the present project. The Department will continue to look closely at projects
involving facilities leased to public entities so as to ensure that projects within the coverage of
Article 8 of the Labor Law are properly classified as such, and projects performed in connection with
a lease to a public entity are closely scrutinized to determine if a public purpose is present sufficient
cnough to warrant the application of Article 8 of the Labor Law.

If you have any further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,
Maria L. Colavito, Counsel
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CC:  Pico Ben-Amotz
Christopher Alund
Dave Bouchard
Fred Kelley
Opinion File
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" The Court in 60 Market Street held that a project for the construction of properties to be leased to a public entity
was not a public work project since it failed to be for a public purpose, thereby failing to satisfy the second prong of
the test for determining whether Article 8 of the Labor Law applies. Rather, the Court pointed to the nature of the
project, its use, and the relationship of the parties as factors in considering whether a project involving property
leased to the state has as its primary function a private or a public purpose.





