
New York State Department of Labor
David A. Paterson, Governor
M. Patricia Smith, Commissioner

December 18, 2009

Re: Request for Opinion
Labor Law §195(1)
RO-09-0135

. Dear

This letter is written in response to your letter dated September 29,2009 in which you
request an opinion as to the recent amendment of Section 195(1) of the Labor Law taking effect
October 26,2009. The six questions raised in your letter are addressed individuallybelow.

1. Can you confirm that these requirements apply only to new hires on or after October
26,2009?

Section 195(1) of the Labor Law, effective October 26, 2009, provides as follows:

Every employer shall...(1) notify his or her employees, in writing,
at the time ofhiring of the rate of pay and of the regular pay day
designated by the employer in accordance with s~ction one
hundred ninety-one of this article, and obtain a written
acknowledgement from each employee of receipt of this notice.
Such acknowledgement shall conform to any requirements
established by the commissioner with regard to content and form.
For all employees who are eligible for overtime compensation as
established in the commissioner's minimum wage orders or
otherwise provided by law or regulation, the notice must state the
regular hourly rate and overtime rate ofpay. (Emphasis added)

As you can see, Section 195(1) requires notification "at the time of hiring." Accordingly,
the requirements in that section only apply to new hires on or after the effective date of October
26,2009. Furthermore, in enacting the recent amendment to Section 195(1) the Legislature
expressly states that "this act shall take effect on the ninetieth day after it shall have become a



law and shall apply to all employees hired on or after such date." (L. 2009t Ch. 270, §2.)
AccordinglYt the new requirements apply only to new hires on or after October 26,2009.

2. Are employees who are exemptfrom the minimum wage and overtime requirements
also exemptfrom the requirements ofSection 195 ofArticle 6? Jfnot, then can the
notice requirement as to these employees be satisfied by disclosing weekly or
biweekly salary along with the designated pay day?

In 2008, the Court ofAppealst in answering a certified question from the Second Circuit
Court ofAppealst held that an employee's status as an executive and an "exempt" employeet
even a very well compensated one, does not remove her from the definition of"employee" in
Article 6 of the Labor Law Unless otherwise removed. (See, Pachter v. Bernard Hodes Group,
Inc. t 10 N.Y.3d 609.) While several sections in Article 6 remove categories ofemployees from
that section's coverage (e.g. Section 192), Section 195 applies to all "employees" regardless of
their status as exempt from minimum wage and overtime pay.

With regard to the second part of your questiont it must be noted that nothing in Section .
195(1) requires that the employee be provided notice ofhis or her hourly rate ofpay; rather it
just requires that the employee be given notice of "the rate ofpay." Accordingly, the notice
requirements may be satisfied by disclosing the weekly or biweekly salary, and the number of
hours for which it is intended to cover, along with the designated pay day. For more information
on the content of the written notice and written acknowledgement required by Section 195(1),
consult the Department of Labor's website. For employees that are not covered by the State or
Federal·overtime pay requirements, notification of such shall be deemed to satisfy the
notification requirements in Section 195(1).

3. ...[Flor employees who may be paid at two or more hourly rates, or may be paid an
hourly rate plus additional compensation, such as various forms ofproduction
related expenses. how does the employer comply with these [Section 195(1)
particular requirements? Will it be permissiblefor employers to make these
disclosures in some type offormulaiC explanation?

Please consult the materials and forms provided on the Department ofLabor's website:

http://www.labor.state.ny.us/workerprotection/laborstandards/workprotllshmpg.shtm

4. Does the acknowledgement [required in Section 195(1)] have to be maintained in
paperform or can it be created and stored in electronicformat? Ifan electronic
format it permissible, can the employee acknowledge receipt ofthe notice by checking
an electronic box, i.e. electronic signature? Can the required notice befurnished in
electronicformat in order to avoid unnecessary paper usage? If the employer
chooses to use paper, or is required to use paper, for either or both the notice and the
acknowledgement, does the employer have to provide duplicate copies ofeither
document for the employee to retain?



As ·you can see from above, Section 195(1) specifies that the notice required therein must
be provided "in writing" and that the acknowledgement obtained from each employee ofreceipt
of the notice be ''written'' in accordance to the requirements as to content and form set forth by
the Department. It is the position of this Department that the notice and acknowledgement may
be provided to the employee electronically so long as the following conditions are met:

• The employer must ensure that the employee has access to a computer with
printing capabilities so that the employee is able to access and print a copy of the
notice of the time ofhire and at any time throughout the employment relationship.
No employee may be charged any fee, directly or indirectly, for access to, or
printing of, a notice pursuant to Section 195(1).

• The notice must be in a format that the employee is able to review at the computer
in which he/she has access. (e.g. web page, word processing document, etc.)

• Affirmative steps are required by the employee to acknowledge receipt ofthe
notice. The employer must ensure that the form of the acknowledgement is
sufficient to guarantee that the employee has received and reviewed the notice,
and that the employee is aware that his/her actions have legally significant
consequences.

• Examples ofsufficient foons ofacknowledgment include, but are not limited to
the following:

o An acceptable electronic signature under the State Electronic Signature and
Records Act. (NYS Technology Law §301 et seq.) For further guidance on
the adequacy of an electronic signature under that Act, please refer to the
guidelines and regulations promulgated by the New York State Chief
Information Officer and Office ofTechnology Electronic Signatures and
Records Act (ERSA).

o An electronic response through email cOntaining a notification ofpay rate
which positively states that the employee acknowledges receipt of the notice.
However, evidence ofmere receipt of such notification is insufficient.

o· In instances in which an employee is provided notice through a "hiring
t~rminal," like those commonly seen in large retail establishments for which
employees may fill out job applications, or an employer internet page,
acknowledgement may be provided instantaneously so long as the employee is
required to affirmatively indicate receipt of the notice.

o Through a scanned or faxed image of the signed notice arid acknowledgement.

With regard to your question regarding whether employers are required to provide
duplicate copies of the notice andlor acknowledgement form, please be advised that employers



are only required to provide a written, duplicate copy ofthe notice fonn, not the
acknowledgement, since nothing in Section 195(1) requires that a written copy be provided. It is
worth noting that a copy of the notice fonn must be provided to the employee free ofcharge.

5. How long after the "time ofhiring" does the employer have to furnish the required
notice,and obtain the acknowledgment? Can this be done in connection with new
employee orientation/training when other required paper work is completed; even
though this may take place days after the hiring decision is made?

,Since Section 195(1) expressly requires that the employee be provided notice "at the time
ofhiring," an employer may not provide such notice after the time ofhiring.

6. Can you confirm that no additional notice and acknowledgement is required when an
employee's rate ofpay is changed subsequent to the'time ofhiring?

While nothing in Section 195(1) requires the employer provide written notice or obtain
an acknowledgem~nt of receipt ofnotice for subsequent changes in pay, please be advised that

, Section 195(2) provides that "[e]very employer shall notify his employees of any changes in pay
days prior to the time ofsuch changes." Although no written requirement exists in Section
195(2) similar to that contained in Section 195(1) discussed above, copies ofwritten notice and
acknowledgement provided are helpful as proof of an employer's compliance with the
requirements of Section 195(2).

This opinion is based on the infonnation provided in your letter dated September 30,
2009. A different opinion might result if the circumstances outlined in your letter change, if the
facts provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided. Ifyou have any
further questions, please do 110t hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. C?)avito, Counsel

By: IW~j)~'
Jeffrey Shapiro
Associate Attorney

JGS:MP
cc: Carmine Ruberto




