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This letter is written in response to your letter which this office received on February 17,
20 10, in which you request an opinion regarding the applicability of Section 162 of the Labor
Law to teachers. Your letter states that you are a teacher in a rural public school in New York
which assigns teachers to a lunch period from 10:07 A.M. to 10:37 A.M. In that regard, your
letter asks whether Section 3029 of the Education Law supersedes Section 162 of the Labor Law,
and whether a public school teacher is entitled to a thirty minute meal period between the hours
of eleven 0'clock in the morning and two 0'clock in the afternoon as provided in Section 162.

As a preliminary matter, it is ne~essary to determine whether Section 162 of the Labor
Law applies to public school teachers. As relevant to your inquiry, Section 162(2) of the New
York State Labor Law provides as follows:

2. Every person employed in or in connection with a mercantile or
other establishment or occupation coming under the provisions of
this chapter shall be allowed at least thirty minutes for the noon
day meal, except as in this chapter otherwise provided. The noon
day meal period is recognized as extending from eleven o'clock in
the morning to two o'clock in the afternoon. An employee who
works a shift of more than six hours which extends over the noon
day meal period is entitled to at least thirty minutes off within that
period for the meal period.

As you can see, subsection 2 of Section 162 of the Labor Law begins with the words "Every
person employed." [emphasis added] Labor Law §2(7) defines the term "employed" as
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"includes pennitted or suffered to work." As public school teachers are persons "pennitted or
suffered to work," and, therefore, are "employed,II they are within the coverage of Section 162.
Accordingly, and since neither Article 5 of the Labor Law as a whole nor Section 162 in
particular contain express exclusionary language for public employees, it is the opinion of this
Department that Section 162 is applicable to public school teachers.

Please note that Sections 201 and 203 ofthe Civil Service Law provide that the tenns and
conditions of public employment are subject to collective bargaining. Under certain
circumstances, the union may waive the meal period requirements of Section 162 of the Labor
Law. In American Broadcasting Companies. Inc. v. Roberts, 61 NY2d 244 (1984), the Court of
Appeals held that the provisions ofSection 162 of the Labor Law could be waived in a collective
bargaining agreement, provided that there was a bona fide agreement to exchange that waiver for
a benefit desired by the employees, and provided that such agreement was free from any taint of
duress; coercion or bad faith.

With this background in mind, your letter asks whether Section 3029 of the Education
Law supersedes the protections contained in Section 162 of the Labor Law. Section 3029 of the
New York State Education Law provides:

§3029. Hours of continuous duty for full time teachers

Except in a city having a population ofone million or more
persons the school authorities of any school district employing two
or more teachers shall fix the hours ofduty for full time teachers so
that no teacher shall be assigned continuous duty for a length of
time in excess of five hours. When the daily total hours ofduty'
exceed five, duties must be assigned so as to provide a period of at
least thirty minutes in length which shall be free from assigned
duties and which shall be scheduled so far as practical during the
hours nonnally allotted for pupils' lunch periods.

"Education Law §3029 does not, of necessity, contradict Section 162 of the Labor Law; rather it
expands on the rules governing meal periods for full time teachers. However, it may be at odds
with the decision of the Court of Appeals in the ABC case discussed above. While that case held
that the meal period requirements in Section 162 may be waived through a collective bargaining
agreement so long as certain protective standards were met, a brief review of the protections
granted by Section 3029 reveals that the right to a duty-free thirty minute lunch period as
established thereunder may not be waived during the collective bargaining process. (94 N.Y.
Jur. 2d Schools, Universities, and Colleges § 255.) Therefore, even if a valid waiver of Section
162 of the Labor Law is established using the test enunciated in the ABC case, teachers may still
be entitled to a lunch period that meets the requirement of Education Law §3029. However, you
should communicate with the State Education Department in this regard as enforcement of this
provision falls outside the Department of Labor's jurisdiction.

With regard to the question ofwhether your employer's meal period arrangement may be
in violation of Section 162 of the Labor Law, your letter does not provide a sufficient basis to
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enable us to make a detennination in this regard. In order to do so, the Department would need
to know the length of your shift, whether it is longer than six hours and extends over the noon
day meal period, whether the employer was given flexibility under the collective bargaining
agreement to schedule the meal period earlie~ in the day and outside the time window provided
by statute, and whether, if the scheduling ofsuch meal period was covered in the collective
bargaining agreement, whether it was in exchange for some other desired benefit. If you have
access to this infonnation and wish to receive a more definitive response to your question, please
send the information requested above to us. If you believe that the employer's practice is in
violation of the requirements in Section 162 of the Labor Law, as they are described in this letter,
please do not hesitate to file a complaint with the Department's Division of Labor Standards
setting forth such infonnation.

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your
request and is given based on your representation, express or implied, that you have provided a
full and fair description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our
consideration of the question presented. Existence ofany other factual or historical background
not contained in your letter might require a conclusion different from the one expressed herein.
This opinion cannot be used in connection with any pending private litigation concerning the
issue addressed herein. If you have any further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,
Maria L. Colavito, Counsel

.-

By:
Jeffrey·G. Shapiro
Associate Attorney

cc: Carmine Ruberto

Enclosure: Claim for Unpaid Wages




