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      Re: Request for Opinion 
             Minimum Wage Orders - Regular Rate 
             RO-08-0059 
 
Dear : 
 
 This letter is written in response to yours of March 20, 2008, in which you ask whether 
the cost or value of lodgings or meals supplied to an employer must be included in the 
calculations of an employee's regular rate of pay.  You state that you were told by an investigator 
from the New York State Department of Labor - Division of Labor Standards that, unlike 
calculations made under the Fair Labor Standards Act, the cost or value of lodging and meals are 
not included in the calculation of the regular rate under New York State law.  Please be advised 
that the investigator correctly stated this Department's policy on this issue.     
 
 New York State Regulation 12 NYCRR §142-2.16 reads, in full, as follows: 

 
The term regular rate shall mean the amount that the employee is 
regularly paid for each hour of work. When an employee is paid on 
a piece-work basis, salary, or any basis other than hourly rate, the 
regular hourly wage rate shall be determined by dividing the total 
hours worked during the week into the employee's total earnings. 

 
 As you can see, there is nothing in the regulation stating that the cost or value of meals or 
lodging shall be included in the calculation of an employee's regular rate.  The question here is 
whether such cost or value may be considered as "earnings."  It is this Department's long-
standing practice that they may not.  
 
 The Department's guidelines for investigators, in use since April 1, 1991, state, in 
relevant part: 
 

In determining an employee's total earnings, all forms of  
compensation are taken into account including commissions, 

 
 



 
 

 
 
  excluded under Section 7(e) of the FLSA.  Also excluded when  
  calculating the regular rate are extra payments required by wage  
  order provisions, i.e. uniform maintenance, split shift and spread 
  rates.  The value of meals and lodging provided to employees will 

also not be considered part of earnings for the purpose of 
determining the regular rate.  Any tips received by the employee 
in excess of the tip allowance are not to be included in the regular 
rate.  Such tips are not payments made by the employer to the 
employee as remuneration for employment.  (Underlining in 
original, italics added). 

 
 Accordingly, the Labor Standards investigator with whom you spoke correctly described 
this Department's policy of not including the cost or value of meals and lodging when calculating 
an employee's regular rate of pay.  
      
 This opinion is based upon the information provided in your letter of March 20, 2008.  A 
different opinion might result if any facts provided have been inaccurately stated, or if there are 
other relevant facts that have not been disclosed.  If you have any further questions, please feel 
free to contact me. 
 
     Very truly yours, 
 
 
 
      Jeffrey G. Shapiro 
      Associate Attorney 
 
JGS:jc 
 
cc: Carmine Ruberto 
       
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
   
 




