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January 15,2009

Re: Request for Opinion
Travel Pay
RO-09-0170

This letter is written in response to your letter dated November 24, 2009, in which you
request an opinion as to the pay requirements for travel time under regulation 12 NYCRR §142­
2.1. Your letter asks a number of questions relating to the requirements for travel pay under that
regulation. Those questions, to the extent possible based on the limited factual infonnation
provided in your letter, are addressed individually below.

1. Does the New York Department ofLabor share the federal law IS [Portal to Portal
Act} approach in determining whether such travel time [that which is spent traveling
ajter l non-work hours on a train, plane or bus] is compensable?

As mentioned by you in your letter, State regulation 12 NYCRR §142-2.1 requires, in
relevant part, that the minimum wage be paid for "time spent in traveling to the extent that such
traveling is part of the duties of the employee." The federal Portal to Portal Act (29 USC §251 et
seq.) is a federal law which amends the provisions of the Fair Labor Standards Act (FLSA) in
relation to travel and other activities before and after the workday. (61 Stat. 84.) However,
Section 18(1) of the Fair Labor Standards Act provides that nothing in that Act excuses
noncompliance with any state law regarding minimum wage or overtime. (see 29 USC §218(a).)
That provision has been interpreted so that the Fair Labor Standards Act does not "pre-empt state
regulation ofwages and overtime if the state's standards are more beneficial to workers." (see,
Manliguez v. Joseph, 226 F.Supp.2d. 377, 388 (EDNY 2002).) Therefore, to the extent that the
New York State Labor Law provides additional benefits to employees, i.e. deeming travel time
to be time ''worked/' the enhanced benefit provided by the New York State Labor Law controls.

I Although your refer to time spent traveling "after non-work hours," it appears that you intended to say during non­
work hours or after work hours.
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With regard to travel time after work hours or during non-work hours, the New York
State Department of Labor interprets the quoted language in regulation 12 NYCRR §142-2.l in
line with federal regulation 29 CFR §785.35, which provides, in full:

An employee who travels from home before his regular workday
and returns to his home at the end of the workday is engaged in
ordinary home to work travel which is a normal incident of
employment. This is true whether he works at a fixed location or at
different job sites. Normal travel from home to work is not
worktime.

While this Department follows the above regulation, without a specific factual inquiry upon
which to evaluate whether the applicable provisions ofthe New York State Labor Law are
consistent with or in line with all of the provisions and regulations of the Portal to Portal Act
under all circumstances, no conclusive opinion can be made.

2. [D]oes the phrase "to the extent that such traveling is part ofthe duties ofthe
employee" apply only to employees who travel extensively within the state as part of
theirjob duties, and, ifso, what percentage ofthe employee's time must be spent
traveling to qualify as "extensive" travel? Or, does this phrase also apply to
employees who travel less frequentlyJor their work?

The phrase "time spent in traveling to the extent that such traveling is part of the duties of
the employee" does not tum upon the extent of an employee's travel, as your question assumes;
rather, the phrase "to the extent thaf' is used in that regulation to mean that the minimum wage
must be paid for all travel time that is within the duties of the employee and not for travel time
that is not part of their duties. Otherwise stated, that phrase requires that employees be paid for
all travel time that is part of their duties as an employee. Therefore, in direct response to your
question, the above-quoted phrase from regulation 12 NYCRR §142-2.l applies to all
employees, regardless of the extensiveness of their travel, and requires the payment ofwages for
any travel that is part of the duties of the employee.

3. [W]ould the New York Department ojLabor consider traveling as part ofthe
employee's duties if the employee, who is assigned to the employer's main office in
New York, travels only once per year to an in-state seminar at the request ofthe
employer?

Federal regulation 29 CFR §785.27 provides as follows:

§ 785.27 General.
Attendance at lectures, meetings, training programs and similar
activities need not be counted as working time if the following four
criteria are met:
(a) Attendance is outside of the employee's regular working hours;



(b) Attendance is in fact voluntary;
(c) The course, lecture, or meeting is not directly related to the
employee's job; and
(d) The employee does not perform any productive work during
such attendance.

Unfortunately, the question posed in your letter does not provide a basis upon which to evaluate
whether the four criteria contained in the above regulation are met. (see also, 29 CFR §785
subpart C.) However, based on the fact that your letter states that the travel was "at the request
ofthe employer," it appears that the criterion which requires that attendance be voluntary was
not met. It is worth further noting, as stated above, the State is not preempted from enacting
provisions more protective ofemployees than those contained in the FLSA and its regulations, it
is not necessary to determine whether regulation 12 NYCRR §142-2.1 provides such further
protection since an evaluation of whether the baseline federal standard has been met cannot be
rendered under the limited facts provided. If after a review of the above-quoted regulation and
those within Subpart C of29 CFR §785 you require further clarification, please do not hesitate to
respond to this letter with any further questions you may have.

4. Would the analysis change ifthe employee traveled out ofstate for the seminar at the
employer's request?

Since the above analysis is substantively limited to the provisions and regulations of the
FLSA, a federal law, the above analysis is unaffected by the additional fact that the employee
traveled"out ofstate for the seminar.

This opinion is based on the information provided in your letter dated December 3,2009.
A different opinion might result if the circumstances stated therein change, if the facts provided
were not accurate, or ifany other relevant fact was not provided. If you have any further
questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,
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Jeffery G. Shapiro
Associate Attorney
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