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This letter is written in response to your request for an opinion dated November 27, 2007.
Please accept my apologies for this late response to your request. You ask whether you are an
exempt employee and whether you are entitled to "on-call" pay. The duties and salary structure
you describe in your letter could be either those ofan exempt employee or a non-exempt
employee. Therefore, further information will be necessary to determine whether you are
entitled to on-call pay.

You state that you are employed by a not-for-profit corporation operating a child care
center. Your job tile is "Office Manager" and your duties consist ofbuildinglfacility
management and IT support. Your employer classified you as a non-exempt employee. For the
last nine years, your home telephone number has been your employers after-hours contact
number for private security, police, fire and the local school district. You had a verbal
agreement with your employer that you would be paid for your time spent in receiving and
taking appropriate action on such phone calls at your regular hourly r~te. You have apparently
been paid for such time, along with "any additional time worked at the center including times
(you were) not able to take a lunch break." You have now been asked to add your cell phone as
a contact number. Your employer has told you that as a non-exempt employee, you are not
entitled to any wages for the time you spend on-call. Your supervision has told you that in
"extreme" situations you would be paid, but there has been no definition of "extreme." You ask
this office to provide you with a "clear understanding of the law in New York State."

From the facts provided, it appears that your employer is a non-profit making institution
organized for educational purposes. As such, it is governed by New York State Regulations
12 NYCRR Subpart 142-3, a copy ofwhich is enclosed. All sections of that subpart, including
§142-3.2 (overtime) are applicable to "employees." However, §142-3.l2(c)(ii) excludes persons
employed in an administrative capacity from the definition of IIemployee." Your described
duties appear to be lIadministrative. 1" A person employed in an administrative capacity is not an
"employee." Therefore, there is no legal requirement that such a person be paid overtime wages
or receive on-call pay.
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However, to be classified as a person employed in an administrative capacity, a worker
must be paid a "salaryll above a certain amount. As there is no definition in law ofthe term
IIsalary, II this Department uses that term's ordinary meaning, to wit: payment of the same amount
every pay period no matter how many hours are worked. Although your letter states that you are
"dockedll wages for times when you are late or absent, your employer's written policy merely
says that such time will be charged against accumulated personal or sick time. This does not
constitute "docking" wages. As long as you receive the same amount of pay every week no
matter how many (or few) hours that you work, you are a salaried employee.

There are portions ofyou letter, however, that seem to indicate that you have not been
receiving a salary. You seem to state that you have received extra wages for extra hours worked.
If this is true, then it is possible that you have been receiving an hourly wage, not a salary. If this
is still your situation, then you would be an employee entitled to on-call pay.

For these reasons, it is not clear whether you are employed in an administrative capacity.
I suggest that you contact this Department's Division ofLabor Standards (914-997-9521) to
request an investigation. Please take note that Labor Law §215 sets forth penalties for employers
who retaliate, in any fonn, against workers who make such complaints.

In regard to your statement that your employer has changed a verbal agreement by
requiring you to give out your cell phone number as well as your home phone number, I suggest
that you contact a private attorney ofyour choice to determine whether your employer has
committed a breach ofcontract.

This opinion is based upon the infonnation provided in your letter ofNovember 27,2007.
A different opinion might result if any facts provided have been inaccurately stated, or if there
are other relevant facts which have not been disclosed.
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IPlease note that supervising other workers, having hiring and firing authority and having policy
making authority are all aspects of employment in an "executive" capacity, not part of
employment in an "administrative" capacity. Therefore, the fact that you do not do these things
does not bar your classification as an exempt employee.




