
 

Phone: (518) 457-4380 Fax:  (518) 485-1819 
W. Averell Harriman State Office Campus, Bldg. 12, Room 509, Albany, NY 12240 

 
www.labor.state.ny.us  bcejjs@labor.state.ny.us 
 

New York State Department of Labor 
Eliot Spitzer, Governor 
M. Patricia Smith, Commissioner 

  February 15, 2008 
 
 

 
 

 
 
     Re: Request For Opinion 
      On-Call Time 
      File No.:  RO 08-002 
 
Dear : 
 
 This letter is written in response to your request for an opinion dated November 7, 2007.  
Please accept my apologies for this late response to your request.  You pose a situation in which 
non-exempt employees regularly work 5 days per week, 7 hours per day.  In addition, such 
employees are also assigned "on-call" duties involving receipt of telephone calls.  Such calls are 
received outside the employer's offices on a cell phone provided by the employer.  The employee 
is free to engage in or perform any activity during this time, provided he/she remains within 
cellular service range.  You ask whether such an employee must be paid for all time during 
which he/she is assigned to on-call status, or only for the time spent (if any) in actually 
performing duties during such time.   
 
 Federal Regulation 29 C.F.R. §785.17 provides that: 
  

An employee who is required to remain on call on the employer's 
premises or so close thereto that he cannot use the time effectively 
for his own purposes is working while "on call".  An employee 
who is not required to remain on the employer's premises but is 
merely required to leave word at his home or with company 
officials where he may be reached is not working while on call 
(citations omitted). 

 
 This Department has issued previous opinions stating that when an employee is required 
to carry a "beeper," remain within the beeper's range, and respond to the beeper when called; the 
situation is analogous to an employee who is "required to leave word at his home or with 
company officials where he may be reached."  As such employees are not considered to be 
working while on-call; they may be compensated only for the time spent actually working, and 
not for all time spent on-call.  As an employer-provided cell phone is the equivalent of an 
employer-provided beeper, such employees may also be compensated only for the time spent 
actually working. 
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 This opinion is based upon the information provided in your letter of November 7, 2007.  
A different opinion might result if any facts provided have been inaccurately stated, or if there 
are other relevant facts which have not been disclosed.    
 
      Very truly yours, 
 
 
 
      Jeffrey G. Shapiro 
      Senior Attorney 
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