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Colleen C. Gardner, Commissioner

February 7, 2011

Re: Request for Legal Opinion
Split Shift - Restaurant Industry
File No. RO-I0-0173

Dear :

This letter is written in response to yours of September 3, 2010, in which you ask for a
formal legal opinion confirming ''that the regulation requiring 'split shift' payments does not
apply to the restaurant industry, which is governed by its own separate wage order." By this
opinion, the Department of Labor confirms that split shift payments are not required in the
restaurant industry, but wishes to clarify the current requirements for spread ofhours payments,
which are similar to split shift payments in many situations.

First, it is important to note that as ofJanuary 1, 2011, there are no longer separate
Minimum Wage Orders for the restaurant industry (formerly 12 NYCRR Part 137) and for the
hotel industry (formerly 12 NYCRR Part 138). As ofthat date, these industries are governed by
a combined Minimum Wage Order for the Hospitality Industry, 12 NYCRR Part 146, combining
and modifying the provisions of former Parts 137 and 138. Please further note that the restaurant
industry is subject to Part 146 (see 12 NYCRR §146-3.1).

Next, the definitions of"spread ofhours" and "split shift" remain consistent through all
minimum wage orders. Former regulation 12 NYCRR §137-3.11 and current regulation
12 NYCRR §142-2.18, a provision of the Minimum Wage Order for Miscellaneous Industries,
both define "spread ofhours" as "the interval between the beginning and end of an employee's
workday. The spread ofhours for any day includes working time plus time off for meals plus
intervals offduty." The current definition of"spread ofhours" applicable to the hospitality
industry, 12 NYCRR §146-1.6, is substantially similar, the only difference being in the first
sentence, which now reads "[t]he spread o/hours is the length of the interval between the
beginning and the end of an employee's workday." Similarly, fonner regulation 12 NYCRR
§137-10 and current regulation 12 NYCRR §142-2.17 both define a "split shift" as "a schedule
ofdaily hours in which the working hours required or permitted are not consecutive. No meal
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period ofone hour or less shall be considered an interruption of consecutive hours." Once again,
the current definition of"split shift" applicable to the hospitality industry, 12 NYCRR §146-3.9
is substantially similar, to wit: "a schedule ofdaily hours in which the working hours required or
pennitted are not consecutive. Interruption of working hours for a meal period ofone hour or
less does not constitute a split shift."

You have correctly asserted that split shift pay is not required in the restaurant industry.
As you state in your letter, 12 NYCRR §142-2.4 states that employees shall receive one hour's
pay at the minimum wage in addition to the required minimum wage for any day in which: a) the
spread ofhours exceeds ten hours; b) there is a split shift; or, c) both situations occur. You also
correctly state that prior provision 12 NYCRR §137-1.7 stated that such additional pay was
mandated for restaurant employees only "[o]n each day in which the spread ofhours exceeds
10," with no requirement that such additional pay be provided to employees who have worked a
split shift. Current provision 12 NYCRR §146-1.6(a) uses language substantially similar to that
of12 NYCRR §137-1.7.

As you can see from the above-quoted definitions, there is considerable potential for
overlap between an employee's "spread ofhours" and hislher work under a "split shift." The
"spread ofhours" is the full length of time from the beginning to the end oran employee's
workday, including intervals offduty, while a "split shift" arises only when the employee's
workday consists ofnon-consecutive hours. 12 NYCRR §146-1.6 sets forth, as an example ofa
"spread ofhours greater than 10," a situation in which an employee works from 7 am to 10 am,
and then from 7 pm to 10 pm in the same day. Such an employee has both worked a spread of
hours greater than 10, as hislher workday began at 7 am and ended at 10 pm, and worked a split
shift, as hislher working hours were not consecutive. Accordingly, that employee, if employed
in the restaurant industry, would be entitled to one hour of spread ofhours pay under 12 NYCRR
§146-1.6, or would, ifworking in an industry regulated by 12 NYCRR Part 142, be entitled to
one additional hour ofpay at the minimum wage under 12 NYCRR §142-2.4(c) as he/she both
worked a spread ofhours greater than ten and a split shift. If, however, an employee were to
work from 7 am to 10 am and then from 1 pm to 5 pm in the same day, that employee, ifworking
in an industry regulated by 12 NYCRR Part 142, would be entitled to one additional hour of pay
at the minimum wage under 12 NYCRR §142-2.4(b) as he/she worked a split shift, but, if that
employee worked in the restaurant industry, he/she would be entitled to neither spread ofhours
pay under 12 NYCRR §146-1.6(a) as hislher spread ofhours did not exceed ten, nor split shift
pay as there is no provision in 12 NYCRR Part 146 for split shift pay.

Finally, please note that although you are correct that there is no requirement that
employees in the restaurant industry receive split shift pay, 12 NYCRR §146-2.1 (a)(4) states that
among the payroll records required to be kept by employers for each employee in the hospitality .
industry are "the number ofhours worked daily and weekly, including time ofarrival and
departure for each employee working a split shift or spread ofhours exceeding 10," (emphasis
added). Such records are necessary as 12 NYCRR Part 146 contains various provisions in which
the fact that an employee worked a split shift, and the hours worked in such shifts, are relevant
(e.g. 12 NYCRR §§146-1.5 and 146-1.9(a)(3), among others).
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This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your letter
dated September 3,2011, and is given based on your representation, express or implied, that you
have provided a full and fair description ofall the facts and circumstances that would be
pertinent to our consideration of the question presented. Existence ofany other factual or
historical background not contained in your letter might require a conclusion different from the
one expressed herein. This opinion cannot be used in connection with any pending private
litigation concerning the issue addressed herein. If you have any further questions, please do not
hesitate to contact me.

Very truly yours,
Maria L. Colavito, Counsel

By: !/Irj/#
Jeffrey G. Shapiro
Associate Attorney
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