
New York State Department of Labor
David A. Paterson, Governor
Colleen C. Gardner, Commissioner

December 7, 2010

Re: Request for Opinion
Overtime
RO-10-0110

Dear Ms. :

I have been asked to respond to your letter dated June 24, 2010, in which you request a
determination as to whether two employees are considered administrative or professional
employees under the applicable State and Federal overtime provisions. Your letter describes
two employees, and , who work for your client,

describes·the various IIjobsll that the two employees perform, and
requests a determination whether your client is required to pay an overtime rate over forty
hours for such employees.

Both the Federal Fair Labor Standards Act (FLSA) and the regulations adopted pursuant
to the New York State Minimum Wage Act require, with certain exceptions or exemptions,
employees to be paid for overtime hours at a rate not less than one and one half times their
regular rate of pay. However, as you may know, these requirements are independent of one
another and operate to provide both the U.S. Department of Labor and this Department
authority over the enforcement of their respective provisions. It is important to note that the
FLSA does not prevent states from enacting wage and overtime laws and regulations that are
more beneficial to workers than the FLSA (see 29 U.S.c. §218; Manliguez v. Joseph, 226 F.
Supp.2d 377 (EDNY 2002)).

Regulations adopted pursuant to the New York State Minimum Wage Act do contain
some overtime requirements that apply to employees who are otherwise exempt from
overtime under the FLSA. In order to reach a determination as to whether a job falls under a
permitted overtime exemption, the Department may examine both the FLSA and the more
stringent provisions ofthe State Minimum Wage law and Orders. Where the criteria in a New
York State exception mirror those for an exemption in the FLSA, this Department usually

Tel: (518) 457-4380, Fax: (518) 485-1819
W. Averell Harriman State Office Campus. Bldg. 12, Room 509, Albany, NY 12240

www.labor.ny:gov michael.paglialonga@labor.ny.gov

":"X..;;;ti "=-- 3.
. .QQ,SiMiW'w.W&.. 6o.oJQi&li$J&ii?t..



construes the criteria in our regulations in line with those contained in the FLSA} its regulations}
and interpretations by the U.S. Department of labor. However, this Department is not bound
by the decisions and interpretations of the U.S. Department of Labor, nor is that Department
bound by this or other interpretations issued by this agency.

The New York State Minimum Wage Act, which contains the State minimum wage and
overtime provisions} generally applies to all individuals who fall within its definition of
"employee." (see, labor law §651 et seq.) Section 651 (5) defines "employee" as "any individual
employed or permitted to work by an employer in any occupation," but excludes fifteen
categories of workers from that definition. (see, labor law §651(5)(a-o).) Subpart 2.2 of the.
Minimum Wage Order for Miscellaneous Industries and Occupations (12 NYCRR §142-2.2)
prOVides, in relevant part, that all "employees" must be paid at a rate not less than one and one
half times their regular rate of pay subject to the exemptions of the FlSA. Subpart 2.2 also
provides that employees exempted under Section 13 of the FLSA must nevertheless be paid
overtime but at a rate not less than one and one half times the minimum wage. As alluded to
above, this requirement is independent of the overtime requirements contained in the FLSA,
which are not incorporated by reference; rather they operate as independent and concurrent
requirements for the payment of overtime.

Your letter inquires as to the FLSA exemptions and state exception from overtime for
individuals employed in bona fide administrative or professional capacities. These
exceptions/exemptions are discussed individually below in relation to both of the employees
described in your letter.

Your letter states that is 'a Certified Clinical Medical Assistant} Surgical
Assistant, Circulatory-Recovery Assistant, Patient Care Coordinator, and currently makes $21.84
per hour.' In similar fashion, your letter states that is 'a licensed Aesthetician,
Clinical Medical Assistantl

, Circulatory-Recovery Assistant, Patient Care Coordinator, and
.currently makes $21.84 per hour.} In making a determination as to the applicability of an
exception to or exemption from legally mandated overtime requirements, this Department
does not consider an employee's job description alone to be determinative; rather it evaluates,
on a case-by-case basis} the actual duties performed by such employee since such duties will
often differ, sometimes substantially, from such job descriptions. Such a determination cannot
be made simply based upon assurances prOVided by an employer; rather it is·made after an
investigation by the Department's Division of labor Standards. Since no investigation has been
made or requested, no definitive determination as to the applicability of the overtime
requirements to these particular job titles can be offered at this time.

Moreover, since the employees in question evidently each perform work within several
job descriptions, it is impossible to say with any degree of certainty whether either the
administrative or professional exemption/exception to the State and Federal overtime
requirements could apply. However} we can offer some non-definitive guidance for your
information based on the job descriptions provided in your letter. In providing this guidance,
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the job duties of the two employees in question will be discussed together since nothing in your
letter provides a meaningful basis upon which to differentiate their respective job duties.

Administrative Employee Exemption/Exception

To qualify for the administrative employee exemption under the FlSA, all of the
following criteria must be met:

1. The employee must be compensated on a salary or fee basis (as defined in the
regulations) at a rate not less than $455 per week;

2. The employee's primary duty must be the performance of office or non-manual
work directly related to the management or general business operations of the
employer or the employer's customers; and

3. The employee's primary duty includes the exercise of discretion and independent
judgment with respect to matters of significance.

Similarly, the definition of "employee" for the purposes of the New York Minimum Wage Act
excludes individuals employed or permitted to work in a bona fide administrative capacity.
(Labor Law §651(5)(e).) Regulatipn 12 NYCRR §142-2.14(4)(ii) explains:

Work in a bona fide administrative capacity means work by an individual:

(a) whose primary duty consists of the performance of office or nonmanual field work
directly related to management policies or general operations of such individual's
employer;

(b) who customarily and regularly exercises discretion and independent judgment;

(c) who regularly and directly assists an employer, or an employee employed in a bona
fide executive or administrative capacity (e.g., employment as an administrative
assistant); or who performs, under only general supervision, work along specialized
or technical lines requiring special training, experience or knowledge; and

(d) who is paid for his services a salary of not less than: ***$543.75 per week on and
after July 24, 2009, inclusive of board, lodging, other allowances and facilities.

As previously noted, mere job descriptions are an insufficient basis upon which to
evaluate whether the employees in question operate within a "bona fide administrative
capacity" under both the FLSA and the State Minimum Wage Orders, since the applicability of
such exemptions/exclusions must be determined on a case-by-case assessment of an individual
employee's job duties.
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With regard to the first criterion in 12 NYCRR §142-2.14(c)(4)(ii) and the second criterion
for the FLSA exception, which require the employee's primary duty to consist of office or non­
manual field work directly related to management or general operations, the employees in
question appears to work in a non-manual capacity and/or perform office ":Iork relating to the
employer's general operations. The U.S. Department of Labor has interpreted the term
"primary duty" to mean the principall main, major or most important duty that the employee
performs. A determination of an employee's primary duty must be based on all the facts in a
particular case, with the major emphasis on the character of the employee's job as a whole."
(FLSA Fact Sheet No. 17c.) Based on the information provided in your letterl the first criterion
in 12 NYCRR §142-2.14(c)(4)(ii) and the second criterion for the FLSA administrative exemption
would likely be satisfied by individuals performing the work as described in your letter.

The second criterion in 12 NYCRR §142-2.14(c)(4)(ii) mirrors the third criteria for the
FLSA exemption and requires the exercise of discretion and independent judgment. It is
impossible to evaluate whether these positions meet this criterion based on the information
provided. Since no factual information was provided to make a determination in this regard, no
opinion can be offered at this time. Howeverl it is worth noting that most l if not all, of the
duties identified appear to be routine duties that would be performed in accordance with
specific instructions or protocols followed by the employee rather than duties performed by an
employee who customarily and regularly exercises discretion and independent judgment.

The third criterion in 12 NYCRR §142-2.14(c)(4)(ii), which does not have a corresponding
FLSA exemptionl appears to have been satisfied since the employeesl job duties can properly be
described as administrative in nature, and they appears to regularly and directly assist the
employer.

FinallYI the fourth criterion in 12 NYCRR §142-2.14(c)(4)(ii) and the first in the FLSA
exemption, both of which impose minimum salary requirements do not appear to be satisfied
since the employees in question are not paid a salary for their work butl rather, are
compensated on an hourly basis.1 Federal regulation 29 CFR 541.602, which this Department
follows in its interpretation of the 12 NYCRR §142-2.14(c)(4)(ii), provides, as relevant to the
present inquiry, as follows:

An employee will be considered to be paid on a "salary basis"
within the meaning of these regulations if the employee regularly
receives each pay period on a weekly, or less frequent basis, a
predetermined amount constituting all or part of the employee's
compensationl which amount is not subject to reduction because
of variations in the quality or quantity of the work performed.

Accordingly, while a definitive determination cannot be made in relation to the
satisfaction of all of the criteria discussed abovel the non-satisfaction of the requirement that

I Nothing in your leiter indicates that the employees in question are paid on a "fee basis" as defined in federal
regulations.
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the employees be paid a salary removes the employees in question from both the FLSA
exemption and the State exemption for administrative employees.

Professional Employee Exemption/Exception

FLSA Professional Exemption

To qualify for the professional employee exemption under the FLSA, the employee must
meet either the requirements for a "learned professional" or a "creative professional." The
requirements for a "learned professional" are as follows:

1. T~e employee must be compensated on a salary or fee basis (as defined in the
regulations) at a rate not less than $455 per week;

2. The employee's primary duty must be the performance of work requiring advanced
knowledge, defined as work which is predominantly intellectual in character and
which includes work requiring the consistent exercise of discretion and judgment;

3. The advanced knowledge must be in a field of science or learning; and

4. The advanced knowledge must be customarily acquired by a prolonged course of
specialized intellectual instruction.

In the alternative, the requirements for a "creative professional" for the professional employee
exemption under the FLSA are as follows:

1. The employee must be compensated on a salary or fee basis (as defined in the
regulations) at a rate not less than $455 per week;

2. The employee's primary duty must be the performance of work requiring invention,
imagination, originality or talent in a recognized field of artistic or creative endeavor.

Since it is clear that the employees in question do not satisfy the requirements for "creative
professionals" under the FlSA, the following analysis looks at whether the "learned
professional" requirements are met.

The first criterion, which requires the employees be paid a salary of not less than $455
per week, does not appear to be satisfied since the employees in question are not paid a salary
for their work. (See, 29 CFR 541.602 supra.)

The second criterion requires that the employee's primary duty require advanced
knowledge and the exercise of constant discretion and independent judgment. Nothing in your
letter indicates that the employees' work in question requires advanced knowledge and, as
noted above, most, if not all, of the duties identified appear to be routine duties that would be
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performed in accordance with specific instructions or protocols followed by the employee
rather than duties performed by an employee who customarily and regularly exercises
discretion and independent judgment. AccordinglYI this criterion does not appear to be met.

The third criterion requires that the advanced knowledge be in a "field of science of
learningll and the fourth criterion specifies that that knowledge must be acquired by a
prolonged course of specialized intellectual instruction. Federal regulation 29 CFR 541.301(c)
provides the following guidance in the application of this criterion:

The phrase "field of science or learning" includes the traditional
professions of lawl medicine, theology, accounting, actuarial
computationl engineering, architecturel teaching, various types of
physical, chemical and biological sciencesl pharmacy and other
similar occupations that have a recognized professional status as
distinguished from the mechanical arts or skilled trades where in
some instances the knowledge is of a fairly advanced type, but is
not in a field of science or learning.

Applying this guidance to the present matterl nothing in your letter provides a basis upon which
to evaluate this criterion. While your letter states that is a "Certified Clinical
Medical Assistant" and that is a "licensed Aesthetician, Clinical Medical Assistant,"
you neither provide a description of their activities in those capacities nor the educational
requirements for performing such work. AccordinglYI no opinion can be offered regarding the
satisfaction of these two criteria.

While an analysis of all of the criteria was not possible based on the limited information
provided in your letterl the apparent non-satisfaction of the first and second criterion remove
the employees in question from the FlSA exemption for professional employees.

NYS Bonafide Professional Capacity

New York State's Minimum Wage Order for Miscellaneous Industries and Occupationsl

12 NYCRR 142-2.2(c)(4)(iii)1 states that work in Ita bonafide professional capacity means work by
an individuallt :

a) whose primary duty consists of the performance of work: requiring knowledge of an
advanced type in a field of science or learning customarily acquired by a prolonged
course of specialized intellectual instruction and studYI as distinguished from a
general academic education and from an apprenticeship, and from training in the
performance of routine mental, manual or physical processes; or original and
creative in character in a recognized field of artistic endeavor (as opposed to work
which can be produced by a person endowed with general manual or intellectual
ability and training), and the result of which depends primarily on the invention,
imagination or talent of the employee; and
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b) whose work requires the consistent exercise of discretion and judgment in its
performance; or

c) whose work is predominantly intellectual and varied in character (as opposed to
routine mental, manual, mechanical or physical work) and is of such a character that
the output produced or the result accomplished cannot be standardized in relation
to a given period of time.

The first criterion in 12 NYCRR 142-2.2(c)(4)(iii) requires that the employee's primary
duty require advanced knowledge in a field of science or learning customarily acquired by a
prolonged course of specialized intellectual institution and study. As discussed in the analysis
above, nothing in your letter indicates that the employees' work in question requires advanced
knowledge and, as noted above, most, if not all, of the duties identified appear to be routine
duties that would be performed in accordance with specific instructions or protocols followed
by the employee rather than duties performed by an employee who customarily and regularly
exercises discretion and independent judgment. While additional information regarding the
level of advanced knowledge specifically required for work in these positions could result in a
different conclusion, this criterion does not appear to be met based on the information
provided.

The second criterion in 12 NYCRR 142-2.2(c)(4)(iii) which requires the exercise of
discretion and independent judgment, is impossible to evaluate based on the information
provided. Since no factual information was provided to make a determination in this regard, no
opinion can be offered at this time. As noted above, most, if not all, of the duties identified
appear to be routine duties that would be performed in accordance with specific instructions or
protocols followed by the employee rather than duties performed by an employee who
customarily and regularly exercises discretion and independent judgment.

The third criterion in 12 NYCRR 142-2.2(c)(4)(iii) requires that the work be
predominantly intellectual and varied in character, and that the work cannot be standardized in
relation to a given period of time. Since no factual information was provided to make a
determination in this regard, no opinion can be offered at this time. Therefore, it is possible
that this criterion is also satisfied but formal opinion cannot be given without some breakdown
of the amount of time the employee spends on activities standardized in time vs. those which
are not.

While an analysis of all of the criteria was not possible based on the limited information
provided in your letter, the apparent non-satisfaction of the first criterion removes the
employees in question from the State exception for professional employees.

- 7 -



This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your letters

dated June 24, 2010, and is given based on your representation, express or implied, that you
have provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be

pertinent to our consideration of the question presented. Existence of any other factual or

historical background not contained in your letter might require a conclusion different from the
one expressed herein. This opinion cannot be used in connection with any pending private
litigation concerning the issue addressed herein. 'If you have any further questions, please do

not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavit

By:
Michael Paglialonga
Assistant Attorney I

MP
cc: Carmine Ruberto
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