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 Re: Request for Opinion 
  FLSA - Maximum Hours 
  R0-08-077 
 
Dear : 
 
 I have been asked to respond to your letter of June 24, 2008 in which you request an 
opinion regarding your company’s proposed “9/80” work schedule.  You describe such schedule 
as one in which employees would work nine hours per day every Monday through Thursday, and 
eight hours every other Friday.  Under such a schedule the employees would work alternating 36 
and 44 hour workweeks.  Although you do not state a specific question in your letter, you are 
presumably asking if your company must pay employees for four hours of overtime in each 
alternating week.  The answer is that such an overtime payment is not required by law if the 
above-described work schedule was agreed upon in collective bargaining.  
 
 New York State Labor Law §142-2.2 states that employees must be paid overtime wages 
of one and one-half times their regular rate of pay “in the manner and methods provided in . . . 
the Fair Labor Standards Act” (FLSA).  Although the FLSA states that employees must receive 
overtime wages for all hours worked over 40 in any workweek (29 USC §207(a)(1)), it also 
provides various exceptions to that rule, one of which is that an employer will not be in violation 
of the overtime rules if:  (a) the employee is working in accordance with an agreement made as a 
result of collective bargaining; and, (b) that agreement provides that no employee shall be 
employed more than 1040 hours in any period of 26 consecutive weeks (29 USC § 207(b)(1)).   
 

Under your company’s proposed work schedule, an employee will not work more than 
1040 hours in any 26 consecutive week period.  The deciding issue, therefore, is whether this 
schedule was made through a collective bargaining agreement (CBA).  Your letter does not 
provide this information.  If there is a CBA approving this schedule, then your company need not 
pay overtime wages to any employee working the stated hours.  If there is no CBA, however, 
then all employees working 44 hours in any week must be paid four hours of overtime wages for 
that week.   

 



 

 

This opinion is based on the information provided in your letter of June 24, 2008.  A 
different opinion might result if the facts provided were not accurate, or if any other relevant fact 
was not provided. 
 
 Very truly yours, 
 
 Maria L. Colavito, Counsel 
 
 
 By: Jeffrey G. Shapiro 
  Associate Attorney 
 
cc: Carmine Ruberto 
        
 




